Doe je spreekbeurt over Helmond Sport!

Hieronder geven we een kijkje in de gehele clubgeschiedenis.

1967

5 augustus 1967 - Het nieuwe Helmond Sport wordt voor het eerst gepresenteerd aan het publiek in een wedstrijd tegen Eindhoven.

Helmond_old_2.gif

1968

Juni 1968 - Promotie Eerste Divisie. Na een beslissingswedstrijd in en tegen Vlaardingen werd de promotie van de Tweede naar de Eerste Divisie een feit. De overwinning werd met een veelbesproken doelpunt van invaller Arie Meeuwsen beslist. Bij het station in Helmond wachtte de ploeg bij terugkeer uit Vlaardingen een waar heldenontvangst.

1982

1982 Kampioen - Promotie Eredivisie. Op 26 september wordt voor het eerst een periodetitel behaald. Later behaalde Helmond Sport tegen FC Den Bosch het kampioenschap, door een 1-1 gelijkspel. Promotie naar de Eredivisie is nu een feit!

1984

1984 - Degradatie Eerste Divisie. Een jaar eerder werd degradatie nog ontlopen door het behalen van een 15e plaats. Helaas moest Helmond Sport een seizoen later, in 1984, weer degraderen naar de Eerste Divisie.

1985

BEKERFINALIST HELMOND SPORT BEREIKT DE FINALE VAN DE KNVB-BEKER. TEGENSTANDER FC UTRECHT GAAT ECHTER IN BLESSURETIJD, DOOR EEN GOAL VAN JOHN VAN LOEN, MET DE PRIJS AAN DE HAAL. HELMOND SPORT LOOPT ZO OP HET NIPPERTJE EEN EUROPEES AVONTUUR MIS.

historie.jpg

#42acca

1998-1999

4e plaats en nacompetitie - Na jaren van mindere prestaties, behaalt Helmond Sport onder coach Louis Coolen de 4e plaats en neemt voor het eerst deel aan de nacompetitie. Helaas gaat Helmond Sport er niet met de winst vandoor.

1999-2000

10e plaats - In het seizoen 1999-2000 kwam Helmond Sport niet verder dan wat vooraf werd voorspeld: de ploeg eindigde tussen de 8e en de 12e plaats. Om precies te zijn werd Helmond Sport 10e.

2000-2001

8e plaats - In het seizoen 2000-2001 morste Helmond Sport onnodig en onverdiend wat punten tijdens de eerste speelronden. Een sterk middenseizoen volgde, maar helaas werd de nacompetitie net niet gehaald. Een goede eindklassering werd in de laatste wedstrijden weggegeven. De eindafrekening leverde dan ook niet meer dan een 8e plaats op.

2001-2002

15e plaats - Het seizoen 2001-2002 werd een teleurstellend seizoen voor Helmond Sport. Er werden veel gelijke spelen behaald (13 stuks) en het spel was meestal niet van een hoog niveau. Uiteindelijk werd het seizoen dan ook afgesloten met een lage klassering. Op het eind van de rit stond Helmond Sport op de 15e plaats.

jan-van-dijk.jpg

2003-2004 

MET JAN VAN DIJK ALS TRAINER WERD HET SEIZOEN 2003-2004 EEN GESLAAGD SEIZOEN. HELMOND SPORT SPEELDE MOOI EN AANVALLEND VOETBAL, WAT EEN PERIODETITEL EN DUS NACOMPETITIE OPLEVERDE. HOEWEL HELMOND SPORT IN HUN POULE DE BESTE PLOEG WAS, werd IN DEZE NACOMPETITIE NET GEEN PROMOTIE GEHAALD. HET (IN DE NACOMPETITIE) ZWAKKER SPELENDE FC ZWOLLE KAAPTE DE PROMOTIE OP DE LAATSTE WEDSTRIJDDAG VOOR DE NEUS VAN HELMOND SPORT WEG. AL MET AL WAS HET TOCH EEN PRACHTIG SEIZOEN DAT EEN FRAAIE DERDE PLAATS OPLEVERDE.

#a5c88a

2003-2004

5e plaats en periodetitel - Opnieuw deed Helmond Sport mee voor de prijzen. Bijna de hele eerste competitiehelft stonden de Helmonders fier bovenaan. Een mindere periode na de winterstop resulteerde uiteindelijk in een 5e plaats. Ook dit seizoen werd een periodetitel binnengehaald maar in de nacompetitie speelde Helmond Sport geen rol van betekenis.

2004-2005

6e plaats en nacompetitie - Wederom een succesvol seizoen voor Helmond Sport. Tot en met de laatste wedstrijd in de nacompetitie streed Helmond Sport voor promotie. In die thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam, die live op televisie werd uitgezonden, moest Helmond Sport winnen om te promoveren. Een verdiende 1-0 voorsprong door Nyron Wau was niet voldoende, Sparta Rotterdam scoorde nog tweemaal en promoveerde. Mister Helmond Sport Jurgen Streppel, nam in deze wedstrijd afscheid van het betaald voetbal (helaas met een rode kaart).

2005-2006

4e plaats en Play-Offs - Helmond Sport draait de laatste jaren elke keer mee in de (sub)top en zo ook dit jaar. Alhoewel het spel wisselvallig was, werd er beslag gelegd op de 4e plaats en deelname aan de Play-Offs (i.p.v. de nacompetitie) afgedwongen. FC Volendam, dat gedurende het seizoen redelijk gelijkwaardig was aan Helmond Sport, bleek na de dubbele confrontatie én een beslissingswedstrijd te sterk. Trainer Ruud Brood alsmede een aantal spelers waaronder Leon Hese en Karim Bridji namen afscheid van Helmond Sport. De nieuwe trainer Gerald Vanenburg probeerde het volgende seizoen promotie af te dwingen.

#d0eff7

2006-2007

18e plaats - Al met al een teleurstellend seizoen voor Helmond Sport. De nieuw aangestelde trainer Gerald Vanenburg haalde het einde van het seizoen niet na de tegenvallende prestaties. De Play-Offs werden niet gehaald. Roy Hendriksen stopte als profvoetballer na een lange carrière en 5 jaar Helmond Sport. Inmiddels is Jan Poortvliet aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. Hij mag proberen om Helmond Sport weer terug te brengen in de hogere regionen van de ranglijst.

2007-2008

7e plaats - Na het teleurstellend verlopen voorgaande seizoen werden de goede prestaties van de jaren ervoor weer bijna geëvenaard. De Play-Offs om promotie/degradatie werden bereikt dankzij de 7e plaats op de ranglijst. Daar werd Top Oss verslagen in twee duels waarna Eredivisionist De Graafschap te sterk bleek.

2008-2009

10e plaats - Helmond Sport streed tot de laatste dag mee om plaatsing voor de Play-Offs. Helaas was de 10e plaats op de ranglijst niet voldoende om deel te nemen. Enkele clubs die lager stonden, wonnen een periode waardoor een 10e plaats geen recht meer gaf op deelname aan de Play-Offs.

2009-2010

8e plaats - Helmond Sport haalt in de reguliere competitie op de laatste speeldag de Jupiler Play-Offs. In de dubbel met FC Den Bosch werd 1-2 en 2-1 gespeeld. In de spectaculaire uitwedstrijd in Den Bosch wint Helmond Sport door middel van een penaltyreeks met 5-4. De tweede ronde wordt in de 1e wedstrijd knap met 2-1 gewonnen van Sparta Rotterdam. Helaas verliest het elftal van Jurgen Streppel in Rotterdam onterecht met 2-0.

2010-2011

3E PLAATS - HELMOND SPORT HEEFT NAGENOEG HET GEHELE SEIZOEN OP EEN PRACHTIGE 3E PLAATS GESTAAN. IN DE TERECHT BEHAALDE Jupiler PLAY-OFFS WERD IN DE TWEEDE RONDE GEWONNEN VAN BV VEENDAM (3-3 EN 1-0). IN DE FINALERONDE WAS SBV EXCELSIOR EEN MAAT TE GROOT (1-5, 2-4)

#42acca

2011-2012

4e plaats - Helmond Sport eindigt na een geweldige 2e seizoenshelft (slechts 1 nederlaag) op de vierde plaats. Als beloning wordt de vierde periodetitel gewonnen. Hans de Koning wint de Bronzen Stier als beste trainer en Erik Quekel als beste speler. In de Jupiler Play-Offs wordt in de 2e ronde gewonnen van FC Eindhoven (1-0) en (0-2). De finale tegen VVV-Venlo wordt door een dubieuze penalty beslist. Helmond Sport verliest de thuiswedstrijd met 1-2 en komt in Venlo 1-2 voor. Helaas maakt VVV-Venlo uit die penalty gelijk.

HS1112.jpg

#a5c88a

2013-2014

13e plaats – Na een wisselvallig seizoen eindigt Helmond Sport op een teleurstellende 13e plaats. Dit betekent sinds jaren geen Jupiler Play-Offs. De laatste zes wedstrijden staat er een nieuwe, ‘oude bekende’ voor de groep: trainer Jan van Dijk. Ook in het seizoen 2014-2015 is de Groninger hoofdtrainer van Helmond Sport.

Helmond Sport selectie seizoen 2014-2015

                                           2014-2015                                              

 

17e plaats – Onder leiding van trainer Jan van Dijk eindigt Helmond Sport op een 17e plaats in de Jupiler League. In totaal werden er 10 wedstrijden gewonnen, 8 gelijk gespeeld en 20 verloren. Topscorer in dit seizoen was Stanley Elbers.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

                                                                2015-2016

13e plaats - In een wisselvallend seizoen eindigde Helmond Sport op een 13e plaats. Eind februari stapte hoofdtrainer Jan van Dijk op en werd het seizoen afgemaakt door Remond Strijbosch. Het seizoen kenmerkte zich door wedstrijden waarin het voetbal aardig was, maar vaak in de laatste minuten de punten werden verspeeld. Hierdoor werden de Jupiler League Play-Offs niet bereikt. 

                                                                 2016-2017

13e plaats – Met een nieuwe trainer, Roy Hendriksen, en veel nieuwe spelers werd het seizoen 2016-2017 met hoge verwachtingen begonnen. Na een moeilijke start, ging het steeds beter lopen. Dat resulteerde in december al in plaatsing voor de Jupiler Play-Offs. Vervolgens kwam Helmond Sport in een moeilijke fase terecht. Opgeven deed Onze Club echter nooit. Vanaf de start van de Play-Offs stond er een vechtmachine die het iedere tegenstander lastig kon maken. Uiteindelijk viel het doek in de halve finale van de Play-Offs tegen Eredivisionist Roda JC. . 

 

                                                                 2017-2018

19e plaats – Het seizoen 2017-2018 werd er eentje om snel te vergeten. Pas in de negende wedstrijd van het seizoen, op bezoek bij Jong AZ, boekte Helmond Sport de eerste overwinning. Uiteindelijk kwam Onze Club in 38 wedstrijden tot slechts negen overwinningen, met als resultaat een teleurstellende negentiende plek.  

                                                                2018-2019

20e plaats – Het seizoen 2018-2019 onder leiding van de nieuwe trainer Rob Alflen bracht echter geen verbetering. Slechts vier thuiszeges, uit werd er zelfs geen enkele wedstrijd gewonnen. Met maar 22 punten uit 38 wedstrijden werd Helmond Sport laatste in de Keuken Kampioen Divisie, de slechtste prestatie uit de clubhistorie. 

                                                                2019-2020

20e plaats – Het seizoen 2019-2020 gaat de geschiedenisboeken in als het 'Coronaseizoen'. Na 29 van de 38 geplande wedstrijden werd de competitie vanwege de pandemie stilgelegd en niet meer uitgespeeld. Het team van WIl Boessen stond op dat moment met 17 punten onderaan in de ranglijst.

                                                                2020-2021

12e plaats – Ook in dit seizoen speelde Covid-19 een belangrijke rol, vrijwel alle wedstrijden werden zonder publiek gespeeld. Extra jammer voor de fans, want de selectie van Wil Boessen had door de aanwinsten Lance Duijvestijn, Karim Loukili en Boyd Reith een enorme kwaliteitsinjectie gekregen. Tevens kreeg de samenwerking met KV Mechelen gestalte.

                                                                2021-2022

20e plaats – Een wederom teleurstellend seizoen, waarin trainer Wil Boessen na 25 competitiewedstrijden werd ontslagen. Onder leiding van Sven Swinnen (afkomstig van partnerclub KV Mechelen) werd het seizoen afgemaakt, met 10 punten in 13 wedstrijden. 
In dit seizoen werd wél twee keer gewonnen van kampioen FC Emmen. Jellert van Landschoot werd met 13 doelpunten topscorer van Onze Club.